ZDROWE PRZEPISY Z IMBIREM

PRZEPIS 1

„Zupa marchewkowa z imbirem”

SKŁADNIKI:

* kawałek korzenia świeżego imbiru (około 3 cm)

* 70 g cebuli

* 30 g oliwy z oliwek

* 700 g marchewki

* 200 g ziemniaków

* 950 g wody

* pół łyżeczki czarnego pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Imbir oraz cebule drobno pokroić

2. Wrzucić do garnka, dodać oliwę i dusić pod przykryciem około 2 minut

3. Marchewkę i ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce

4. Warzywa wrzucić do garnka z cebulą i imbirem. Dodać wodę i pieprz. Gotować około 25 minut.

5. Po ugotowaniu odczekać kilka minut. Po ostudzeniu zmiksować zupę.

6. Jeść od razu po przygotowaniu.

SMACZNEGO!

PRZEPIS 2

„Napój imbirowy”

 

SKŁADNIKI:

* 200 g cytryny (najlepiej ekologicznej)

* 50 g korzenia świeżego imbiru (pokrojony w plastry)

* 850 g zimnej wody gazowanej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Cytrynę i imbir zmiksować

2. Dodać wodę mineralną gazowaną. Bardzo dobrze wymieszać.

3. Przecedzić przez sito do dzbanka. Pić od razu po przygotowaniu

(jeżeli wolisz słodszy posmak, możesz dodać miód, według własnych preferencji)

SMACZNEGO!

PRZEPIS 3

„Dżem gruszkowo-jabłkowy z imbirem”

SKŁADNIKI:

* 1 kg gruszek obranych, pokrojonych w kostkę

* 300 g jabłek obranych, pokrojonych w kostkę

* otarta skórka z połowy cytryny

* świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny

* 2 łyżki agaru

* 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, gotujemy około 25 minut.

2. Przelewamy do suchych, wyparzonych słoików. Stawiamy do góry dnem na około 15 minut.

SMACZNEGO!

PRZEPIS 4

„Czekolada na gorąco z imbirem”

SKŁADNIKI:

* 60 g miodu

* 3 łyżki mielonego imbiru

* 20 g kakao w proszku niesłodzonego

* 20 g skrobi ziemniaczanej

* 400 g mleka 3,2%

* 100 g śmietany 30%

* 50 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Imbir, skrobię ziemniaczaną i kakao mielimy.

2. Do garnka wrzucamy zmielone składniki, dodajemy miód, mleko i śmietanę. Całość dokładnie wymieszać.

3. Dorzucamy czekoladę, gotujemy około 10 minut.

4. Gorącą czekoladę pić bezpośrednio po podaniu.

SMACZNEGO!

PRZEPIS 5

„Herbata rozgrzewająca z goździkami i imbirem”

SKŁADNIKI:

* herbata malinowa

* szklanka gorącej wody

* 3 goździki

* 2 plasterki pomarańczy (najlepiej ekologicznej)

* 1 plasterek cytryny (najlepiej ekologicznej)

* łyżka soku z cytryny świeżo wyciśniętego

* dwa plasterki obranego, świeżego korzenia imbiru

* 2 łyżeczki miodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Do szklanki z gorącą wodą włożyć torebkę z malinową herbatą.

2. Dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać.

3. Pić ciepłe.

SMACZNEGO!

No Comments

Leave a Comment